Maandag 6 juni was al een feestdag, maar voor Apple-fans als bij Root3 dubbelop! Wij zaten op de virtuele eerste rij om niets van de WWDC22-aankondigingen te missen. Welke innovaties brengt Apple dit jaar naar iOS en iPadOS? En wat voor naam heeft het crack marketing team van Apple bedacht voor de nieuwe versie van macOS? In dit blog delen we de vernieuwingen die ons vooral opvielen.

Passkeys

Vrijwel iedereen gebruikt ze: wachtwoorden. Het concept van een wachtwoord is echter verouderd en relatief kwetsbaar omdat ze vaak worden hergebruikt of te zwak zijn. De oplossing en revolutie is gelukkig onderweg! Dankzij een samenwerking binnen de FIDO Alliance waar Apple onder andere lid van is, is het protocol WebAuthn als standaard binnen de industrie ontstaan en maakt gebruik van public key-cryptografie. Het grote voordeel van WebAuthn is dat het lekken van wachtwoorden niet meer mogelijk is en voor iedere website wordt een ander certificaat gebruikt. De implementatie hiervan op Apple-platformen heet Passkeys. Deze Passkeys worden automatisch gegenereerd en opgeslagen in de iCloud Keychain en kunnen door middel van bijvoorbeeld Touch ID en Face ID worden gebruikt om zeer eenvoudig en veilig in te loggen. Het goede nieuws is dat deze techniek cross-platform werkt zoals op Windows. Apple stimuleert dat webontwikkelaars WebAuthn-ondersteuning snel gaan inbouwen zodat je bij zoveel mogelijk websites kunt profiteren van Passkeys.

Hieronder zie je een voorbeeld hoe het inloggen werkt:

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2022/10092/

iPadOS 16 multitasking

We zien steeds beter waarom het iPad-besturingssysteem een eigen naam heeft gekregen. Hoewel veel innovaties ook betrekking hebben op iOS/iPhone, gooit vooral iPadOS hoge ogen! Meer dan ooit zet Apple in op een desktopcomputer-achtige beleving. Voor het eerst is er volledige ondersteuning voor het gebruik van externe beeldschermen. De eerder geïntroduceerde ondersteuning voor een muis of trackpad maakt het een ware hybride ervaring. Multitasking wordt in iPadOS geavanceerder door het werken met vensters mogelijk te maken. Stage Manager helpt je om vensters te organiseren en overzicht in je werk te houden. De Bestanden-app krijgt verschillende verbeteringen, waardoor deze meer op de Finder van macOS lijkt. Er komen bijvoorbeeld meer mogelijkheden m.b.t. het sorteren van bestanden en het wijzigen van bestandsextensies wordt mogelijk.

Voor zowel iOS als iPadOS vinden we Enrollment Single Sign-On een mooie stap vooruit. Daarmee wordt het eenvoudiger om middels een Google- of Microsoft 365-account op een apparaat in te loggen. Lees er verderop meer over, in onze samenvatting over macOS Ventura.

We kijken natuurlijk ook met ons privé-gebruik in gedachten naar alles wat nieuw is. Wij worden vooral enthousiast van het aanpasbare toegangsscherm, de functies die je helpen je e-mail te organiseren en plannen, en het kunnen aanpassen van verstuurde iMessage-berichten. We zijn ook onder de indruk van de compleet vernieuwde Woning-app mét ondersteuning voor Matter, dat structuur moet brengen in de vele opties voor huisautomatisering.

Platform Single Sign-On

Single Sign-On Extensions zijn beschikbaar sinds macOS Catalina voor Identity Providers (IdP). Onder andere Microsoft heeft deze in Preview binnen de Company Portal-app en zorgt ervoor dat gebruikers minder vaak met Single Sign-On hoeven in te loggen binnen apps en websites. Apple breidt dit framework nu uit zodat gebruikers op het macOS Login Window kunnen inloggen met inloggegevens van de Identity Provider zoals Microsoft Azure of Google Workspace. Daarnaast kan het Mac-wachtwoord automatisch in sync worden gehouden met de IdP en worden inlog-methodes zoals Touch ID en Apple Watch ondersteund.

We zijn erg benieuwd welke Identity Providers deze functionaliteiten gaan implementeren en wanneer we hier van kunnen profiteren.

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2022-10045/?time=681

Apple Configurator for iPhone

Vorig jaar werd Apple Configurator for iPhone geïntroduceerd zodat beheerders macOS-apparaten handmatig kunnen toevoegen aan Apple Business Manager en Apple School Manager. Dit jaar voegt Apple de mogelijkheid toe om ook i(Pad)OS-apparaten toe te voegen via de iPhone-app. Voorheen was hiervoor een Mac nodig met Apple Configurator. Handig voor organisaties die enkel met i(Pad)OS werken!

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2022-10045/?time=2225

Continuity Camera

In macOS Ventura voegt Apple de mogelijkheid toe om je iPhone te gebruiken als camera. Door op beide apparaten hetzelfde Apple ID te gebruiken, wordt de iPhone-camera automatisch beschikbaar. Aangezien de iPhone over het algemeen een veel betere camera heeft, verhoogt dat de kwaliteit van je videocalls aanzienlijk. Derde partijen werken al aan accessoires waarmee je de iPhone aan je MacBook-beeldscherm kunt bevestigen. Middels de groothoekcamera van je iPhone kan Continuity Camera jou automatisch in het midden van het beeld houden en zelfs zowel jezelf als je tafel tegelijkertijd in beeld brengen.

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2022/10018/

System Settings

In macOS Ventura is System Preferences omgedoopt naar System Settings en deze nieuwe app zal er voor iOS en iPadOS-gebruikers heel herkenbaar uitzien. Het is een stap die Apple de laatst jaren wel vaker zet: uniformiteit tussen de verschillende Apple-platformen. Onderdelen zullen eenvoudiger te vinden zijn en op vergelijkbare plek staan als in iOS en iPadOS. Hieronder een voorbeeld:

Rapid Security Response

Voor zowel macOS Ventura als i(Pad)OS 16 zal Apple sneller belangrijke beveiligingsupdates toepassen buiten reguliere software-updates om en zonder dat hier een herstart voor is vereist. Voorheen moest de Mac herstarten en kon dit enige tijd duren voordat de gebruiker weer verder kon werken. Een vernieuwing die erg welkom is voor zowel de CISO als eindgebruiker!

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2022-10045/?time=1018

Managed software updates during PowerNap

Met macOS Monterey is de mogelijkheid toegevoegd om gebruikers een aantal uitstelmogelijkheden te bieden bij het installeren van software updates. Nadat deze uitstelmogelijkheden zijn verstreken zal macOS ‘s nachts automatisch te updaten. In de praktijk hebben we veel uitdagingen gezien (vooral bij MacBooks) en er is goed nieuws te melden voor macOS Ventura: Managed updates during PowerNap or sleep. Updates zullen nu ook worden uitgevoerd indien een MacBooks in slaapstand staat of gebruik maakt van PowerNap. Beheerders krijgen op deze manier meer mogelijkheden om updates ‘s nachts te installeren zonder dat de eindgebruiker hier hinder van ondervindt.

Ook gaat Apple meer rapportage toevoegen om te zien hoeveel uitstelmogelijkheden een eindgebruiker nog beschikbaar heeft en wanneer de volgende poging wordt gedaan om de update te installeren.

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2022-10045/?time=885

Enrollment Single Sign-On

Specifiek voor User Enrollment (BYOD) wordt een nieuwe Single Sign-On-functionaliteit geïntroduceerd in de vorm van Enrollment Single Sign-On. Hiermee kan op basis van OAuth 2.0 een account-gebaseerde enrollment worden geïnitieerd via de app van de Identity Provider. De gebruiker hoeft slechts eenmaal in te loggen en hiermee wordt de omboarding-ervaring naar een nog hoger niveau getild.

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2022-10045/?time=361

Sign in with Apple at Work & School

Sign in with Apple kenden we al enkele jaren, maar was tot nu toe alleen te gebruiken met persoonlijke Apple ID’s. Vanaf de herfst van 2022 ondersteunt Sign in with Apple echter ook Managed Apple ID’s. Hierdoor is het nu ook met een Apple ID van werk of school mogelijk om deze service te gebruiken. Naast de gemakkelijke en veilige wijze van inloggen, biedt Sign in With Apple at Work & School ook identiteits- en toegangsbeheer om je organisatie of app veilig te houden.

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2022/10053/

MacBook Air redesign met M2-chip

Geruchten gingen al rond dat Apple een opnieuw vormgegeven MacBook Air in 2022 zou introduceren en dat gebeurde inderdaad. De nieuwe MacBook Air ziet er compleet anders uit en heeft de nieuwe M2-chip aan boord die tot 1,4 keer sneller is dan de M1-chip. Niet onbelangrijk is ook MagSafe teruggekeerd, de unieke magnetische aansluiting om de MacBook Air op te laden. We verwachten dat de nieuwe MacBook Air een enorm succes gaat worden die binnen veel organisaties wel eens de overhand kan gaan nemen ten opzichte van de MacBook Pro.

Ander verbeteringen die ons opvielen:

Kijk voor alle vernieuwingen de WWDC22 Keynote of volg de tech-sessies in de Developer App!

WWDC22 Keynote: https://www.apple.com/apple-events/
Alle videos: https://developer.apple.com/videos

Neem voor meer informatie contact op met +31 85 400 30 30 of [email protected]

 

Update-optimalisaties

Rapid Security Response

Voor zowel macOS Ventura als i(Pad)OS 16 zal Apple sneller belangrijke beveiligingsupdates toepassen buiten reguliere software-updates om en zonder dat hier een herstart voor is vereist. Voorheen moest de Mac herstarten en kon dit enige tijd duren voordat de gebruiker weer verder kon werken. Een vernieuwing die erg welkom is voor zowel de CISO als eindgebruiker!

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2022-10045/?time=1018

Managed software updates during PowerNap

Met macOS Monterey is de mogelijkheid toegevoegd om gebruikers een aantal uitstelmogelijkheden te bieden bij het installeren van software updates. Nadat deze uitstelmogelijkheden zijn verstreken zal macOS ‘s nachts automatisch te updaten. In de praktijk hebben we veel uitdagingen gezien (vooral bij MacBooks) en er is goed nieuws te melden voor macOS Ventura: Managed updates during PowerNap or sleep. Updates zullen nu ook worden uitgevoerd indien een MacBooks in slaapstand staat of gebruik maakt van PowerNap. Beheerders krijgen op deze manier meer mogelijkheden om updates ‘s nachts te installeren zonder dat de eindgebruiker hier hinder van ondervindt.

Ook gaat Apple meer rapportage toevoegen om te zien hoeveel uitstelmogelijkheden een eindgebruiker nog beschikbaar heeft en wanneer de volgende poging wordt gedaan om de update te installeren.

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2022-10045/?time=885

Enrollment Single Sign-On

Specifiek voor User Enrollment (BYOD) wordt een nieuwe Single Sign-On-functionaliteit geïntroduceerd in de vorm van Enrollment Single Sign-On. Hiermee kan op basis van OAuth 2.0 een account-gebaseerde enrollment worden geïnitieerd via de app van de Identity Provider. De gebruiker hoeft slechts eenmaal in te loggen en hiermee wordt de omboarding-ervaring naar een nog hoger niveau getild.

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2022-10045/?time=361

Sign in with Apple at Work & School

Sign in with Apple kenden we al enkele jaren, maar was tot nu toe alleen te gebruiken met persoonlijke Apple ID’s. Vanaf de herfst van 2022 ondersteunt Sign in with Apple echter ook Managed Apple ID’s. Hierdoor is het nu ook met een Apple ID van werk of school mogelijk om deze service te gebruiken. Naast de gemakkelijke en veilige wijze van inloggen, biedt Sign in With Apple at Work & School ook identiteits- en toegangsbeheer om je organisatie of app veilig te houden.

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2022/10053/

MacBook Air redesign met M2-chip

Geruchten gingen al rond dat Apple een opnieuw vormgegeven MacBook Air in 2022 zou introduceren en dat gebeurde inderdaad. De nieuwe MacBook Air ziet er compleet anders uit en heeft de nieuwe M2-chip aan boord die tot 1,4 keer sneller is dan de M1-chip. Niet onbelangrijk is ook MagSafe teruggekeerd, de unieke magnetische aansluiting om de MacBook Air op te laden. We verwachten dat de nieuwe MacBook Air een enorm succes gaat worden die binnen veel organisaties wel eens de overhand kan gaan nemen ten opzichte van de MacBook Pro.

Ander verbeteringen die ons opvielen:

Kijk voor alle vernieuwingen de WWDC22 Keynote of volg de tech-sessies in de Developer App!

WWDC22 Keynote: https://www.apple.com/apple-events/
Alle videos: https://developer.apple.com/videos

Neem voor meer informatie contact op met +31 85 400 30 30 of [email protected]