Tijdens het Apple-event afgelopen 10 november heeft de nieuwe MacBook Air, MacBook Pro en Mac mini geïntroduceerd.

Bijzonder, want dit zijn de eerste Macs met een eigen ontwikkelde chip in plaats van de Intel-processoren die sinds 2006 worden gebruikt. Apple noemt de eerste Apple silicon-chip de Apple M1. In dit blog beantwoorden we enkele vragen die voor u als organisatie relevant zijn.

Wat is Apple silicon en de Apple M1-chip?
De transitie naar Apple silicon is tijdens de WWDC in juni 2020 aangekondigd. Apple silicon is een op ARM gebaseerde SoC (System on a Chip) die de Intel-processoren gaan vervangen. Daarbij heeft Apple gezegd dat er een ‘family of SoCs’ wordt ontwikkeld voor verschillende type Macs. De Apple M1 is de eerste SoC en zit in de nieuwe MacBook Air, MacBook Pro en Mac mini.

De term SoC verwijst naar het feit dat veel meer hardware-componenten op de chip zijn gebouwd, waar dit voorheen losse onderdelen waren. Denk hierbij aan het werkgeheugen en de T2-chip voor beveiliging. De chip heeft kortere ‘lijnen’ en biedt daardoor een hogere snelheid bij het transporteren van data.

Waarom stap Apple af van Intel-processoren?
Apple heeft al meer dan 10 jaar ervaring met het ontwikkelen van eigen chips op basis van de ARM-architectuur in de iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV. Omdat de chips volledig geoptimaliseerd zijn voor deze apparaten kan de optimale performance, accuduur en beveiliging worden bereikt. Een logische stap dus om Apple silicon ook te gaan gebruiken in de Mac.

In 2006 heeft Apple dit eerder gedaan bij de overstap van PowerPC naar Intel en heeft zodoende veel kennis en ervaring in huis om deze transitie zo vloeiend mogelijk te maken. Volgens de plannen moet iedere nieuwe Mac over twee jaar voorzien van Apple silicon en moet het applicatielandschap gereed zijn om native op ARM te draaien.

Wat zijn de voordelen?

  • Doordat Apple de chip zelf heeft ontwikkeld en afgestemd op eigen hardware, wordt de Mac nog krachtiger, zuiniger en veiliger.
  • Het voor ontwikkelaars eenvoudiger om apps te maken voor alle Apple-platformen en wordt het zelfs mogelijk om sommige apps voor iPhone en iPad te gebruiken op de Mac.
  • Dankzij Rosetta 2 kunnen apps voor Intel draaien op Apple silicon, in sommige gevallen zelfs sneller dan op een Mac met Intel-processor.

Wat zijn de nadelen?

  • Veel software is nog niet geoptimaliseerd voor Apple silicon. In veel gevallen kan de app via Rosetta 2 gewoon worden gebruikt. Rosetta 2 zorgt voor de vertaling van Intel-apps naar de ARM-architectuur zodat niet-geoptimaliseerde apps blijven werken. Van veel software is al bekend of het is geoptimaliseerd voor Apple silicon, kijk bijvoorbeeld hier: https://roaringapps.com/collections/list-of-apple-silicon-native-apps
  • Complexe software met bijvoorbeeld Kernel Extensions of die lang niet zijn bijgewerkt kunnen problemen geven.

Wat zijn jullie eerste ervaringen?
Op basis van de eerste feedback van klanten en een MacBook Pro met M1-chip binnen Root3 kunnen we zeggen dat er veel dingen standaard goed gaan, zeker als het om veelgebruikte software gaat van grote ontwikkelaars. De chip is ontzettend snel en de accuduur is geweldig.

Sommige dingen werken daarentegen nog niet goed of zelfs helemaal niet. Denk hierbij een apps die gebruik maken van Legacy Kernel Extensions zoals endpoint protection- en virtualisatie-software.

Moet ik kiezen voor een Mac met Apple silicon of Intel?
Allereerst adviseren we iedere organisatie die macOS gebruikt om een Mac met Apple silicon aan te schaffen en goed te testen.

Indien uw organisatie veelal gebruik maakt van web-applicaties zal een Mac met Apple silicon een fantastische aanschaf zijn en de productiviteit verhogen dankzij de snelheid en accuduur. Dit geldt in principe ook als er veel ‘standaard’ apps worden gebruikt die door grote ontwikkelaars worden ondersteund of waarvan bekend is dat het is geoptimaliseerd.

Als de organisatie bedrijfskritische apps heeft waarvan niet zeker is of deze zijn geoptimaliseerd of gebruik maken van bijvoorbeeld Legacy Kernel Extensions zal dit eerst grondig getest moeten worden en vooralsnog voor Intel-Macs te kiezen.

MacBook Pro of MacBook Air?
We vinden ook dat de Mac een stukje ‘goedkoper’ is geworden. Daarmee bedoelen we dat dankzij de snelheid de nieuwe MacBook Air in veel gevallen nu voldoende zal zijn waar voorheen een MacBook Pro nodig was. De MacBook Air heeft zelfs geen actieve koeling meer (ventilator) en zal dus niet meer gaan blazen tijdens uw video-meetings! Kijk voor alle verschillen hier: https://www.apple.com/nl/mac/compare/?modelList=Macbook-Air-M1,MacBookPro-13-M1,Mac-mini-M1

Is onze MDM-oplossing al geschikt voor Apple silicon?
De meeste MDM-oplossingen bieden inmiddels ondersteuning voor Apple silicon, waaronder Jamf Pro, MobileIron en Microsoft Endpoint Manager (voorheen Microsoft Intune). Soms moet er wel worden gezorgd dat Rosetta 2 direct wordt geïnstalleerd zodat alle apps direct werken.

Neem voor meer informatie contact op met +31 85 400 30 30 of [email protected]