Je bent waarschijnlijk geen onbekende voor die kleine pop-up vensters in je rechterbovenhoek en je zult denken: “alweer een update?”. Deze pop-ups vertellen dat er een software-update klaarstaat voor je computer, laptop, tablet of mobiele apparaat.

Je denkt vast: “nee, niet alweer!” of “nog steeds?!” en klikt liever direct op de knop ‘Herinner mij later’. Maar weet je hier ook de gevolgen van? Software-updates voor je computer en software zijn een essentieel onderdeel om jou en jouw gegevens te beschermen. Stel het daarom niet, te lang, uit!

Waarom zijn software-updates zo belangrijk? Er zijn vele redenen, maar in dit blog lichten wij vier redenen uit waarom het belangrijk is om software regelmatig bij te werken.

Wat doen updates nou eigenlijk
Software-updates repareren ontdekte beveiligingslekken en lossen bugs op. Voer je de software-update niet uit, dan kunnen deze beveiligingslekken en bugs gebruikt worden door kwaadwillende personen om bij jouw data te komen.

Naast het oplossen van beveiligingslekken en bugs brengen software-updates ook vaak nieuwe functionaliteiten naar je computer. Dit ten behoeve van de stabiliteit of gebruiksvriendelijkheid, hoe leuk is dat!

Updates verhelpen beveiligingslekken
Hackers houden van beveiligingslekken, ook bekend als exploits. Een exploit is een beveiligingslek of zwakke plek in een softwareprogramma of besturingssysteem. Hackers kunnen profiteren van zo’n exploit door een stuk code te schrijven. Op deze manier kunnen ze de exploit misbruiken en bij je data komen.

Naast exploits is er ook malware. Malware wordt gebruikt voor kwaadaardige activiteiten, zoals apparaten beschadigen, losgeld eisen en gevoelige gegevens stelen. Malware wordt meestal geleverd via een netwerk, hoewel het ook kan worden geleverd via fysieke media.

Je bewaart waarschijnlijk veel documenten en persoonlijke informatie op jouw apparaten. Persoonlijk identificeerbare informatie van e-mails tot bankgegevens. Deze informatie is zeer waardevol voor hackers. Ze kunnen de informatie gebruiken om misdaden te plegen of ze kunnen jouw gegevens op het Dark Web verkopen. Op deze manier geven ze andere personen de mogelijkheid om misdaden te plegen onder jouw naam.

Wat gebeurt er als je geïnfecteerd bent
Malware kan gegevens stelen die op jouw computer zijn opgeslagen. De hacker kan de controle over jouw computer nemen en jouw bestanden coderen. Om deze codering eraf te halen vraagt de hacker vaak een geldbedrag te betalen om jou weer toegang tot je computer te geven. Of je krijgt de toegang helemaal niet meer terug, dan ben jij je geld en je gegevens kwijt. Dit wordt een ransomware-aanval genoemd.

Software-updates helpen juist deze hackers, malware en ransomware buiten te houden. Dit doen ze door dit soort lekken te dichten waardoor jij rustig je computer en software kan gebruiken.

Beveiliging stopt niet bij jou!
Cybersecurity gaat meestal om jou, maar ook om jouw vrienden, familie, zakelijke relaties of zelfs mensen die je niet kent. Als jouw computer een virus krijgt, dan kan je dit virus doorgeven aan iedereen met wie je in contact bent. Daarom is het bijhouden van software-updates essentieel.

Zorg daarbij niet alleen voor je software-updates, zorg ook voor een vertrouwd beveiligingsprogramma die helpt jouw apparaten te beveiligen. Dat kan mogelijk al die mensen helpen met wie jij online communiceert. Het is ook belangrijk om te weten dat alleen antivirusbescherming niet voldoende is om jouw apparaten tegen alle cyberdreigingen te beschermen. Blijft daarom updaten! Kwaadwillende vinden altijd een nieuwe weg, maak het ze daarom niet te makkelijk.

Jij verdient de nieuwste en beste features
Zoals we hierboven al beschreven bevatten software-updates niet alleen reparaties voor beveiligingslekken, ze kunnen ook verbeteringen voor functionaliteiten bevatten. Als je helemaal geluk hebt, bevatten ze zelfs nieuwe functionaliteiten! Je profiteert er uiteindelijk alleen maar zelf van als je de software-updates uitvoert. Zie je… eigenlijk draaien software-updates helemaal om jou! Dus, negeer software-updates niet langer en profiteer van die extra veiligheid en nieuwe functionaliteiten!