Bij Root3 hebben wij dagelijks met mensen te maken die voor hun werk een MacBook gebruiken. Voor sommigen is dit nieuw en andere doen dit al jaren. Wij kunnen hun door al onze ervaring vaak helpen met handige tips voor het effectief(er) gebruiken van de MacBooks.

In de vorige blog zijn er een paar applicaties en functies van Apple behandeld waarmee je sneller en veel productiever werkt op je MacBook. In deze blog gaan we nog iets verder. We gaan in op (gratis) applicaties die je kunt downloaden, om op die manier je productiviteit een nog grotere boost te geven!

Beheer open vensters met Rectangle

Een manier om snel te werken, is om zo efficiënt mogelijk de ruimte op je scherm in te delen. Apple heeft met macOS wel enkele manieren om vensters te vergroten en te verkleinen, maar met Rectangle kan je dit sneller ordenen. Sleep simpelweg een venster naar een rand of hoek en deze zal automatisch de helft van je scherm innemen. Zo kan je razendsnel twee vensters naast elkaar tonen. Je kunt het ook naar een nieuw niveau tillen door gebruik te maken van de sneltoetsen of deze zelf in te richten.


Met Maccy je clipboard bewaren

Er zijn diensten die zo drastisch je leven verbeteren, dat er sprake is van een tijdperk voor en na. Soms is het zelfs zo dat je niet kunt bedenken hoe je ooit zonder hebt gekund. Het gebruik van een clipboard manager is hier een voorbeeld van. Maccy is een bekend voorbeeld waarbij alles wat je kopieert of knipt bewaard blijft. Hierdoor kun je gemakkelijk meerdere onderdelen kopiëren en plakken. Zonder dat je blijft wisselen tussen applicaties om onderdelen heen en weer te slepen. Ook maakt deze applicatie het mogelijk om te zoeken:

Houd zicht op je agenda met Meeting Bar

Sinds macOS Monterey biedt de standaard Agenda app ondersteuning voor online afspraken. Wil je toch overzichtelijk zien wanneer je volgende meeting is, wat het onderwerp is en welke dienst hiervoor gebruikt wordt? Dan is er Meeting Bar! Deze toont in de menubalk hoeveel tijd je nog hebt tot je volgende afspraak. Wanneer het zo ver is kun je een notificatie krijgen en direct aansluiten in de meeting met de bijbehorende app. Is de afspraak via Zoom? Dan opent Meeting Bar de Zoom app en sluit aan in de meeting. Is de afspraak via Google Meet? Dan wordt automatisch Google Chrome geopend met de Google Meet sessie. Een betaald alternatief is Meeter welke ook beschikbaar is voor iOS en iPadOS.

Snel weten wat je sneltoetsen zijn met CheatSheet

Sneltoetsen zijn de meest tijdbesparende tip die we kunnen meegeven. Er zijn gigantisch veel sneltoetsen en bijna elke app heeft zijn eigen sneltoetsen. Het is soms moeilijk om deze allemaal te onthouden maar om deze toch eigen te maken is er CheatSheet. Hierbij krijg je een mooi overzicht van alle beschikbare sneltoetsen. Je CheatSheet laat de sneltoetsen zien van de applicatie waar je op dat moment gebruik van maakt. Dit werkt hetzelfde als iPadOS waarbij dit al een bestaande ingebouwde functie is.

Maak je eigen sneltoetsen met CustomShortcuts

Staat er in je CheatSheet nog geen sneltoets voor een bepaalde handeling? Dan kun je deze zelf maken met CustomShortcuts. In de menubalk van elke applicatie kun je zien welke sneltoetsen er zijn. Als er onderdelen zijn in het menu waar geen sneltoets van is, kun je deze koppelen met CustomShortcuts. Dit betekent dat je hiervoor een sneltoets aanmaakt. CustomShortcuts heeft ook een integratie met de eerder genoemde CheatSheet om alle beschikbare sneltoetsen in te zien. Oftewel ook alle sneltoetsen die je zelf hebt gemaakt.