Voor sommige mensen is het thuiswerken een plezier (geen file) en andere gaan het liefst terug naar kantoor om bij de koffieautomaat het weekend door te nemen met collega’s. Root3 werkt heel gemakkelijk op afstand voor klanten. Ondanks de vele videomeetings blijft het toch iets onpersoonlijker. Vandaar het idee om het Root3 team eens te ondervragen en dit met jullie te delen.

Frank Berentsen
Mijn naam is Frank Berentsen en ik ben 32 jaar. Ik woon in Utrecht, samen met mijn vriendin Elke en onze zeven maanden oude dochter Sarah. Sinds 1 november 2019 ben ik werkzaam als Apple Systems Engineer binnen het Root3 team. Tijdens mijn eerste werkdag maakte ik direct een onuitwisbare indruk, door koffie te morsen over mijn gloednieuwe Macbook, gelukkig met goede afloop.

In mijn vrije tijd mag ik graag bij mooi weer op de racefiets stappen voor een rondje door de Utrechtse Heuvelrug. Een zonnige dag spendeer het liefst met vrienden in het park met een spelletje, biertje en een barbecue. Sinds de geboorte van onze dochter werk ik vier dagen in de week. Hierdoor krijg ik de mogelijkheid om veel tijd te spenderen met Sarah. Dit vind ik erg bijzonder!

Wat is het leukste wat je vandaag/gisteren hebt gedaan?
Vanwege de Corona lockdown is er niet heel veel mogelijk. De hoofdactiviteit is toch wel wandelen geworden. Gisteren ben ik met mijn vriendin en dochter naar de Bussumer heide gereden voor een echte ochtendwandeling.

Wat is jou geschiedenis met Apple?
Ik kwam voor het eerst in aanraking met Apple in 5 havo. Dit was de tijd dat mijn Sony Minidisk speler niet meer hip was, MP3 spelers cool waren en Apple al een tijdje de eerste iPod verkocht. Deze was voor een scholier best wel duur, totdat Apple in 2004 de iPod Mini op de markt bracht. Ik kocht deze iPod van een erfenis en hiermee is de liefde voor Apple begonnen. Toen ik ging studeren kreeg ik mijn eerste Apple Computer, de iBook G4. Destijds was het nog best een uitdaging om een Mac te gebruiken voor studie, aangezien nog niet alle software voor Mac was uitgebracht. Toch heb ik doorgezet, omdat ik het product mooi, fijn en anders dan de rest vond. Na deze iBook heb ik nog een aantal andere MacBook’s gehad en ben ik nooit meer overgestapt op een ander merk.

Omdat ik inmiddels al aardig wat kennis had opgedaan met Apple, ben ik tijdens mijn studie gaan werken in de Apple Store in Utrecht (Amac Premium Reseller). Hier adviseerde ik mensen in de aanschaf van een Mac, iPad, iPhone en alles wat hierbij kwam kijken. De inmiddels niet meer weg te denken Apple Watch bestond toen nog niet. Na mijn tijd in de winkel heb ik een overstap gemaakt naar het hoofdkantoor van Amac. Hier gaf ik advies en hulp aan de winkelmedewerkers. Daarnaast was ik trainer en leerde ik nieuwe gebruikers om te gaan met hun Mac/iPad. Amac bleef groeien en verdubbelde destijds in het aantal winkels, dus er was behoefte aan een ‘Care’ afdeling. Samen met mijn twee oude winkelmanagers vormden wij dit team. Dit heb ik enkele jaren gedaan.

Hierna vroeg een vriend, die een eigen bedrijf had, of ik bij hem wilde komen werken. Dit bedrijf gaf Apple hulp aan huis aan particulieren en zelfstandigen. Ook dit heb ik enkele jaren gedaan. Hierna maakte ik de overstap naar Root3. Je kan dus wel stellen dat ik van mijn hobby/interesse uiteindelijk mijn beroep heb gemaakt.

Wat zijn voor jou de voor/nadelen van thuiswerken?
Voordeel: Als ik thuis werk ben ik minder laat thuis en kan ik mijn dochter nog een tijdje zien voordat ze naar bed gaat.

Nadeel: Ik mis het contact met collega’s als ik thuis werk. Elkaar bellen om even bij te kletsen is toch anders dan elkaar zien op kantoor. Daarnaast kom je in deze tijd minder bij klanten. Een onderdeel van mijn werk wat ik wel erg leuk vind. Hopelijk zal dit snel weer veranderen.

Waar verbaas jij je wel eens over?
Ik verbaas me wel eens over het vooroordeel dat Apple in het bedrijfsleven te duur zou zijn. Het komt nog vaak voor dat bedrijven enkel Windows ondersteunen. Veel (vooral jonge) mensen zouden graag op een Mac werken. Dit speelt vaak ook een belangrijke rol in de keuze om ergens te gaan werken. Soms zie je ook wel eens dat een medewerker wel de kans krijgt om een Mac zelf mee te nemen, maar dat deze geen ondersteuning kan krijgen van IT. Omdat ik er zelf al tijden van overtuigd ben dat Mac een goede keuze is, ook op werkgebied, ben ik me gaan verdiepen in de ondersteuning ervan. Hierdoor ben ik ook bij Root3 terecht gekomen.

Welke gebeurtenis in je (werkende) leven is belangrijk voor je geweest?
De overgang van de Apple winkel naar het hoofdkantoor. Mijn oud winkelmanagers hebben mij hiervoor gevraagd en dit gaf me erg veel vertrouwen. Daarnaast de stap om Mac hulp aan huis te gaan geven. Hier kijk ik met erg veel plezier op terug. Ik heb hier ook erg veel bijgeleerd als het gaat om het geven van Apple ondersteuning. De stap naar Root3 kwam dan ook op een goed moment. Ik kreeg bij Root3 de kans om mijn opgedane Apple kennis in te zetten en verder uit te breiden als het gaat om zakelijke ondersteuning. Ik heb de afgelopen anderhalf jaar ontzettend veel bijgeleerd.

Waarin zou jij je verder willen ontwikkelen?
Er komen steeds meer Mobile Device Management Systemen bij die net als bijvoorbeeld Jamf steeds meer kunnen. Het lijkt mij leuk om deze ontwikkeling te volgen en mijzelf te trainen in deze systemen.

Waar kan ik jou voor wakker maken?
Met een jonge dochter van zeven maanden oud weet ik maar al te goed hoe het is om ‘s nachts wakker te zijn. Laat mij daarom maar gewoon lekker slapen als dat kan.