Bij Root3 spreken wij dagelijks met mensen die voor hun werkzaamheden een Mac gebruiken. Sommigen doen dat al jaren, terwijl het voor anderen soms nog nieuw is. Wij kunnen ze vaak helpen met handige tips, voor het effectief gebruiken van hun computer.

In dit blog besteden wij daar aandacht aan. macOS zit vol met handige hulpmiddelen om productief te werken. In dit blog zetten wij een aantal van deze functies op een rijtje. Geef je productiviteit een boost, door gebruik te maken van deze handigheden!

Vind alles met Spotlight

Waar een item op je Mac ook staat, je bent er meteen met Spotlight. Klik op de loep rechtsboven en begin meteen met zoeken. Nog sneller is toetscombinatie Command (of Cmd) ⌘+ Spatie te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld snel documenten of e-mails terugvinden, of een app starten door de naam te typen. Wist je dat je ook snel sommen kunt uitrekenen? Typ bijvoorbeeld (3*45)-18 en je weet meteen het antwoord.

Snel navigeren met Launchpad

Geïnspireerd door de iPad beschikt macOS over Launchpad. Het icoon met de gekleurde vlakjes brengt je er. Je hebt direct overzicht van alle apps op je Mac en je kunt typen om te zoeken. Maak mappen om je apps bij elkaar te houden. Wil je nog sneller? Gebruik dan functietoets F4 of knijp met vier vingers op je trackpad en je bent er meteen.

Annotaties met Snelle Weergaven (Quick Look)

Met Quick Look kun je een bestand snel bekijken. Je hoeft het bestand slechts één klik te geven en op de spatiebalk te drukken. Wist je dat je het bestand niet eens hoeft te openen om annotaties te maken? Klik op het icoon met de pen. Je kunt meteen de pen of markeerstift gebruiken en zelfs direct je handtekening plaatsen. Met één klik mail je bijvoorbeeld een ondertekend contract terug.

Toetscombinaties

Knippen, kopiëren en plakken middels sneltoetsen doe je waarschijnlijk dagelijks. Maar er gaat meer schuil achter de knoppen op je toetsenbord. Je kunt bijvoorbeeld vliegensvlug door tekst navigeren, op verschillende manieren screenshots maken en gemakkelijk locaties in de Finder openen. Te veel om op te noemen, maar gelukkig heeft Apple een overzicht voor je: https://support.apple.com/nl-nl/HT201236

Opdrachten

Met Opdrachten kun je gemakkelijk zaken automatiseren. Een opdracht bestaat uit taken, zoals het uitlezen van informatie uit een app of het importeren van een foto. De opvolgende taken doen iets met die informatie, zoals automatisch een e-mail sturen, een bestand aanmaken, of een melding geven. Je hoeft niet op 0 te beginnen; de galerie zit vol met nuttige en leuke voorbeelde. Je bent het snelst bij Opdrachten via Spotlight of het Launchpad.

Notities opmaken en sorteren

De Notities-app is best uitgebreid. Met de menubalk bovenin kun je werken met titels, subtitels, en checklists. Bewerk je dezelfde notitie ook op je iPhone of iPad, kun je tekeningen toevoegen en verschijnen ze vanzelf op je Mac. Ook handig; hashtags! Benoem bijvoorbeeld #feestje om alle belangrijke informatie over je personeelsfeest te kenmerken. In het menu links worden alle notities per hashtag verzameld.

Dit was het eerste deel van onze tips en tricks met je Mac. In het tweede deel gaan we kijken naar apps van andere makers (dan Apple) om je productiviteit naar een nog hoger niveau te tillen.

Neem voor meer informatie contact op met +31 85 400 30 30 of [email protected]