Afgelopen week was de WWDC21, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie waar iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey en watchOS 8 zijn aangekondigd. In dit blog kijken we alvast naar enkele highlights die ons opvielen voor zakelijk gebruik. Bij ieder onderwerp linken we naar het punt in de introductie-video waarin de functie wordt besproken zodat je direct meer te weten komt!

Erase all contents and settings
Deze functionaliteit kende we al op iOS en tvOS waarmee je razendsnel een apparaat kunt terugzetten naar fabrieksinstellingen. Op macOS apparaten moest men de schijf wissen en het volledige OS opnieuw installeren (wat al gauw 30 minuten kon duren). Vanaf macOS Monterey wordt het mogelijk om ook op macOS enkel de gebruikersinstellingen te wissen en macOS intact te laten. Hierdoor kan de volgende gebruiker direct aan de slag!

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2021-10130/?time=749

recoveryOS password
Op Macs met Intel-chip was het al mogelijk om een firmware wachtwoord in te stellen om te voorkomen dat (ongewenste) gebruikers toegang krijgen tot resources die normaal gesproken voor beheerders bedoeld zijn (bijv. macOS Recovery en System Integrity Protection). Op Macs met Apple silicon en vanaf macOS 11.5 (Big Sur) is het mogelijk om het recoveryOS te beveiligen met een wachtwoord. RecoveryOS is de opvolger van macOS Recovery op de Intel Macs. Voor deze functie hoeven we dus niet tot de herfst te wachten! Het zal namelijk in de volgende update van macOS Big Sur (deze zomer nog) worden toegevoegd.

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2021-10130/?time=659

Apple Configurator for iPhone
Sinds iOS 11 en tvOS 11 is het mogelijk om iOS en tvOS apparaten zelf toe te voegen aan Apple Business Manager zonder dat deze aangeschaft zijn via het Apple Business Team of Authorized Reseller. Vanaf macOS Monterey is het mogelijk om ook macOS apparaten toe te voegen aan Apple Business Manager. Zo kunnen deze nu ook profiteren van Automated Device Enrollment (zero-touch) Apple gaat hiervoor een iPhone-versie van Apple Configurator lanceren waarmee je een afbeelding op de Mac kunt scannen tijdens de Setup Assistant.

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2021-10297/?time=315

Managing Software Updates
Nieuw op het gebied van updates is een MDM commando om macOS updates automatisch te laten installeren en de gebruiker de optie te geven deze een aantal keer uit te stellen. Als beheerder wil je dat de updates zo snel als mogelijk worden geïnstalleerd, zonder de gebruiker te onderbreken op belangrijke momenten. Deze nieuwe functie zal o.a. middels on-device machine learning proberen de update toe te passen als de gebruiker de Mac niet gebruikt op dat moment.

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2021-10129/?time=835

Universal Control
Tijdens de Keynote had deze functie wel de grootste WoW-factor! Als je namelijk een Mac en een iPad hebt, kan je nu met één toetsenbord en muis zowel de Mac als iPad bedienen. Simpelweg door de muis van de Mac richting de iPad te bewegen als het een extern scherm betreft. Daarnaast kan je content zoals documenten en afbeeldingen kopiëren door tussen de apparaten te slepen.

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2021/101/?time=4920

Focus
De functie Focus is een uitbreiding op ‘Do Not Disturb’. Deze kan zorgen voor minder afleiding tijdens kantoortijden door bijvoorbeeld geen meldingen te ontvangen uit Messages of WhatsApp. Hierin kan je onderscheid maken tussen contactpersonen en apps. Daarentegen kan een modus worden gebruikt voor privé-tijd zodat je geen meldingen ontvangt van de zakelijke email. macOS Monterey en iOS 15 zal zelf suggesties doen om Focus laagdrempelig in gebruik te nemen. Om alles uit de functie te halen, kan je aangepaste schema’s maken en de indeling helemaal zelf inrichten.

Video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2021/101/?time=4905

Ander verbeteringen die ons opvielen:

  • FaceTime on the Web
  • iCloud Custom Domain
  • Password en 2-factor-authenticatie
  • Shortcuts for Mac

Kijk voor alle vernieuwingen de WWDC21 Keynote of volg de tech-sessies in de Developer App!

WWDC21 Keynote: https://www.apple.com/apple-events/june-2021/
Developer App: https://apps.apple.com/us/app/apple-developer/id640199958

In de komende periode zullen wij op ons blog en met onze klanten meer informatie delen over de laatste ontwikkelingen.

Neem voor meer informatie contact op met +31 85 400 30 30 of [email protected]!