De herfst heeft zijn intrede gedaan en dat is voor Apple jaarlijks het moment om van de aankondigingen tijdens de zomer realiteit te maken. De Worldwide Developers Conference ligt inmiddels vier maanden achter ons. De tussentijdse beta-versies hebben ons de kans gegeven aan de slag te gaan met macOS Monterey en iOS en iPadOS 15. Waar de grote updates voor de iPhone en iPad al publiekelijk beschikbaar zijn, hoeven we op die voor de Mac niet lang meer te wachten. We nemen je graag mee in wat er nieuw is in macOS Monterey.

FaceTime
Thuiswerken is een blijvertje en daar speelt Apple met macOS Monterey op in. Vernieuwingen in FaceTime maken de app bijvoorbeeld beter geschikt voor zakelijk gebruik. Naast de professioneler ogende interface, kan nu ook vanaf Windows- of Android-apparaten aan een meeting worden deelgenomen en is een Apple ID geen must have meer.

Mac-computers toevoegen aan Apple Business Manager
Automatische apparaatinschrijving met Apple Business Manager zorgt ervoor dat gebruikers direct aan de slag kunnen en het bedrijf overzicht houdt van de inventaris. Heb je nog Mac-computers die niet in Apple Business Manager staan? Dan is er goed nieuws! Moderne Mac-modellen kun je vanaf macOS Monterey zelf toevoegen. Daaronder verstaan we Intel-computers met de Apple T2 Security-chip en alle computers met Apple’s eigen chip aan boord.

‘It works like magic’, zou Apple zeggen. In plaats van een toverstaf heb je alleen een iPhone nodig met daarop de nieuwe Apple Configurator 2-app waarop je inlogt met je Apple Business Manager-account, dat minimaal de rol Apparaatbeheerder heeft. Je houdt de iPhone dichtbij een Mac met macOS Monterey die de configuratie-assistent toont, scant de visuele code op het scherm en de Mac is geregistreerd. Alleen nog een kwestie van de Mac aan de gewenste MDM toewijzen en herstarten.

Wis alle inhoud en instellingen
Een Mac wisselt wel eens van gebruiker. Een herinstallatie van macOS behoort dan meestal tot de procedure. macOS Monterey maakt het gemakkelijker. Met de nieuwe functie ‘Wis alle inhoud en instellingen’ breng je een Mac razendsnel terug naar de fabrieksinstellingen zodat iemand anders ermee aan de slag kan. Deze functie is middels MDM ook op afstand toe te passen en natuurlijk te blokkeren als het gebruik ervan ongewenst is. Ook deze functie komt naar Mac-computers met de T2-chip en Apple Silicon. Door de computers in Apple Business Manager op te nemen weet je zeker dat ze na gebruik van deze functie weer aan de MDM gekoppeld worden.

Het beheren van System Extensions en Kernel Extensions
System Extensions zijn sinds 2019 de moderne vorm van Kernel Extensions waarmee functionaliteiten aan het macOS-besturingssysteem toegevoegd kunnen worden. Het wordt gebruikt om bijvoorbeeld elementen voor webfiltering of realtime beveiliging te installeren. De nieuwe vorm heeft geen toegang tot de kernel van macOS nodig en is daarom veiliger in gebruik.

De nieuwe functie RemovableSystemExtension stelt een app in staat zijn eigen System Extensions op te ruimen als de app bijvoorbeeld verwijderd wordt. Dat komt met name van pas bij computers zonder administrator.

In macOS Monterey kan met het nieuwe MDM-commando KextPaths een Kernel Extension geactiveerd worden, die door het besturingssysteem nog niet gedetecteerd was. Het is daardoor niet nodig dat de gebruiker de gerelateerde app opent, voordat de Mac opnieuw gestart wordt om de Kernel Extension zijn werk te laten doen.

Neem voor meer informatie contact op met +31 85 400 30 30 of [email protected]