Voor de meesten van ons is cloudopslag inmiddels een onderdeel van ons dagelijks leven, zowel zakelijk als privé. Grote kans dat je foto’s na het maken direct naar iCloud worden geüpload en dat je zakelijk gebruik maakt van bestanden die in een cloudomgeving van Microsoft of Google staan. In dit blog willen we je graag vertellen over nieuwe ontwikkelingen, binnen zowel macOS als de grote clouddiensten, waarmee je jouw cloudopslag optimaal kunt benutten.

Nieuwe mogelijkheden
Nieuwe technieken in zowel macOS als de verschillende apps van clouddiensten bieden nieuwe mogelijkheden en betere integratie dan ooit. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe OneDrive app (op moment van schrijven nog in preview en op korte termijn algemeen beschikbaar) die het mogelijk maakt om je Bureaublad- en Documentenmappen automatisch te back-uppen naar OneDrive. Deze functionaliteit (Known Folder Move, KFM of Folder Backup genoemd) kan worden geconfigureerd en desgewenst afgedwongen via MDM. Waardoor je kunt garanderen dat lokale bestanden veilig in de cloud staan terwijl je kunt voorkomen dat zakelijke bestanden automatisch met een privé-iCloud account worden gesynchroniseerd.

Door volledige ondersteuning van Apple Silicon en het gebruik van nieuwe functionaliteiten heeft de OneDrive-app een betere integratie met macOS dan ooit tevoren. Gesynchroniseerde mappen uit OneDrive, SharePoint of Teams kunnen, door gebruik van de nieuwe File Provider-API in macOS, net zoals een iCloud Drive worden weergegeven onder Locaties in de Finder.

Hoe het was: Kernel Extensions
Al jaren gebruiken we apps om cloudopslag gemakkelijk te kunnen gebruiken op onze Macs. Google Drive, OneDrive en Dropbox ontwikkelen al lange tijd synchronisatie-apps waarmee je zowel je persoonlijke cloudopslag als gedeelde zakelijke mappen eenvoudig kunt benaderen. Hoewel deze apps in principe naar behoren functioneren, waren ze gestoeld op een inmiddels verouderd principe, zogeheten Kernel Extensions. Al sinds de begindagen van (toen nog) OS X worden Kernel Extensions gebruikt door ontwikkelaars om functionaliteit of specifieke ondersteuning toe te voegen aan de Kernel, de basis van het besturingssysteem en vitaal onderdeel van je Mac. Dit is goed voor functionaliteit en flexibiliteit, want het maakt allerlei zaken mogelijk. Denk hierbij aan virtualisatie (Parallels Desktop), hardware-ondersteuning (zoals netwerkkaarten), het beveiligen van je Mac (endpoint security) of het on-demand gebruiken van bestanden op je cloudopslag. Voor veiligheid en stabiliteit is het echter minder goed nieuws: in principe laat je het iedereen toe om code toe te voegen aan het belangrijkste onderdeel van je besturingssysteem. Dit kan zorgen voor instabiliteit door bugs in code of voor onveiligheid door kwade wil.

Hoe het is: File Provider API en System Extensions
Vanzelfsprekend staat de techniek niet stil en kunnen we anno 2022 rekenen op elegantere, robuustere en slimmere oplossingen. Sinds macOS Big Sur (11.0) kennen we File Provider en al in macOS Catalina (10.15) introduceerde Apple System Extensions ter vervanging van Kernel Extensions. In plaats van toegang tot de diepste delen van macOS kunnen ontwikkelaars hiermee toegang krijgen tot zogeheten Frameworks binnen macOS, waarmee vervolgens legio mogelijkheden te ontsluiten zijn. Hierdoor kunnen File Provider en System Extensions buiten de kernel én op een veel gecontroleerdere manier werkzaam zijn op je Mac. Dit komt veiligheid, stabiliteit, flexibiliteit en snelheid ten goede.

File Provider stelt de OneDrive-app in staat om op een betere manier bestanden on-demand aan te bieden en gesynchroniseerde mappen van bijvoorbeeld jouw eigen OneDrive, Teams of SharePoint weer te geven onder het kopje “Locaties” in de linkerkolom van Finder. Een betere integratie merk je ook aan de verbeterde snelheid en betere werking van de status-icoontjes van bestanden, waar je aan kunt zien of een bestand in de cloud staat, lokaal staat, of on-demand is.

Software-ontwikkelaars hebben met de File Provider API een prachtig stuk gespecialiseerd gereedschap in handen waarmee één van de belangrijkste aspecten van hedendaagse IT op een betere manier dan ooit kan worden geïntegreerd in macOS. Dit belooft veel goeds voor het gebruik van cloud-opslag op je Mac, met OneDrive als mooi voorbeeld van wat er mogelijk is.